Få et bedre arbejdsmiljø og spar energi

12-12-2019 12:45:00

En optimeret portløsning fra ASSA ABLOY Entrance Systems tilbyder forbedret arbejdsmiljø, energibesparelse og forbedret daglig drift hos din virksomhed. Løsningen er en port med dobbelthastighed og reduceret åbnefunktion - alt sammen designet for at give dig et bedre arbejdsmiljø og spare tid og energi.

Vi tilbyder løsningen som et tilvalg til vores kunder. Løsningen har vi udviklet for at give convenience, altså noget behagelighed, i vores kunders dagligdag på arbejdspladsen”, fortæller Kaj, der er produktchef i ASSA ABLOY Entrance Systems.

 

Arbejdsmiljøet er Alpha og Omega

Et behageligt arbejdsmiljø i din virksomhed er Alpha og Omega for, at dine medarbejdere kan yde deres bedste, og produktionen derved effektiviseres.

For at der skal være et behageligt arbejdsmiljø kræver det dog, at den daglige trafik ind og ud af virksomheden kan køre gnidningsfrit - og det er ikke altid, at det er tilfældet.

”Porte er ofte dimensioneret efter den største bil, og er det en lastbil, der er 4 meter høj, så er porten jo nødt til at sættes til 4,5 meters højde. Men er den daglige trafik ofte trucks og personbiler, vil en åbnehøjde på 3 meter være mere end rigeligt i daglig drift”, fortæller Kaj.

Med en åbnehøjde på 4,5 meter kommer dine medarbejdere ofte til at vente på, at porten er kørt helt op, da de ofte er usikre på, hvor højt porten skal åbne, før det er sikkert at passere. Det er en ventetid, der bremser trafikken og kan skabe frustration hos dine medarbejdere - for er der noget, man hader i en travl hverdag, er det at vente unødvendigt.

Heldigvis er der en løsning på problemstillingen.

Med vores løsning kører porten hurtigere, så man behøver ikke at holde og vente med sin truck på, at porten åbner. Herudover kan man med den reducerede åbning programmere en mellemhøjde på 3 meter, som er den, man bruger i den daglige drift. Og hvis der kommer en lastbil på fire meter ind, er der en omskifter på styringen, der kan køre porten op i fuld åbning, når der er behov for det”, forklarer Kaj.

Ifølge Kajs ekspertise har disse funktioner en positiv effekt på arbejdsmiljøet. ”Det giver noget behagelighed, at man ikke skal vente på, at porten kører op i fuld højde, inden man kan køre ind”, siger han.

 

Energibesparelser der tæller

Reduceret ventetid er ikke den eneste forbedring af arbejdsmiljøet de to funktioner bringer med.

”Den store arbejdsmiljøforbedring kommer af, at du får et mindre energispild eller energitab ud ad porten - både fordi den kører hurtigere, så den ikke kommer til at stå åben så længe, men også fordi den kun åbnes til 3 meter i stedet for de 4,5 meter”, fortæller Kaj.

”Du lukker mindre luft ud af et hul, som kun er 3 meter højt ift. et, der er 4,5 meter højt. Så rent energimæssigt sparer du en masse penge. Du får også et bedre arbejdsmiljø, fordi du ikke får det samme temperaturskifte i rummet, da porten ikke åbnes nær så meget. Så hastighed og den reducerede højde giver både behagelighed på arbejdspladsen, men den giver også energibesparelse – altså en pengebesparelse”, uddyber han.

Der kan måske være nogen, der tænker derude: ”Jamen, vil det at øge hastigheden på motoren ikke øge brugen af energi?”, men det afviser Kaj. ”Den øgede hastighed vil ikke kunne måles på energiregningen, hvorimod det energitab, du får gennem porten, er meget større, end folk kan forestille sig”, pointerer han.

 

”Tre minutter er det break-even, man har”

Til dem der stadig undrer sig, om det nu kan passe, så er det ikke ud af ingenting, at Kaj deler sin viden ud.

”Der er en professor nede i München, der har lavet et studie omkring luftudskiftning i industribygninger. Han konkluderer, at på tre minutter taber man så meget energi ud af bygningen, at man ikke kan nå at spare det ind med ekstra isolering og ekstra hastighed i de sidste 57 minutter af timen”, forklarer Kaj, og uddyber, ”Så tre minutter er det break-even, man har. Hvis porten står åben i mere end tre minutter, er det næsten ligegyldigt, hvad du gør. Energitabet har været så stort, at bygningens varmesystem ikke kan følge med”.

Med denne viden har Kaj forsøgt at sætte det i relation til, hvordan vores løsning kan gøre en forskel.

”Ved at øge hastigheden på porten, kan du spare 10 sekunder, hver gang du åbner porten. 10 sekunder virker måske ikke af meget, men hvis du sætter de 10 sekunder i relation til det break-even, der er på tre minutter ift. en time, og det er den tid, man hele tiden forsøger at minimere, så bliver historien lige pludselig en helt anden”, forklarer han.

 

En velkommen bonusbesparelse

Der er også en sidste indirekte besparelse, man kan gøre sig ved at investere i de to funktioner, når man køber en port.

Når porten kører mindre, altså en kortere distance, så er der naturligvis mindre slitage på den. Så det vil sige, at du får en reduceret vedligeholdelsesomkostning, fordi du får mindre slitage, og du får færre påkørsler af porten, fordi porten kører hurtigere”, siger Kaj.

Og det er ikke helt billigt at få repareret sin port. Vi ved alle, at et eventuelt nedbrud sker på det mest ubelejlige tidspunkt og kan i værste fald medføre en lavine af konsekvenser. 

 

Er det relevant for din branche?

Hvis du er i tvivl, om det er relevant for din virksomhed at vælge vores løsning, sætter Kaj her nogle ord på, hvordan du kan finde ud af det.

”Hvis du står i en situation, hvor du har en stor port, og du har markante temperaturforskelle indvendigt og udvendigt, f.eks. at du opvarmer til stuetemperatur inde i bygningen, men virksomheden er placeret i et koldt område. Jo større temperaturforskelle du har indvendigt og udvendigt, desto større effekt får du, da du sparer mere energi. Er der samtidig folk, der arbejder herinde og mærker temperatursvingningerne, og der bliver påvist, at de har et dårligt arbejdsmiljø, så vil det også være en kæmpe fordel at købe den her løsning”, fortæller Kaj.

Det er især virksomheder i brancher som fabrikation, dækcentre, bilværksteder og produktionsvirksomheder som fødevareindustrien og medicinalindustrien, hvor der foregår arbejde lige på den anden side af porten, og hvor der kræves ekstra kontrol af temperaturen.

 

Se det med dine egne øjne

Men virker det? For mange er det først, når de har set med deres egne øjne, hvad funktionerne kan gøre, at de oprigtigt tror på effekten.

”Seeing is believing - når man først har set det, tror man på konceptet, da man kan se, hvor meget det reelt giver”, udtrykker Kaj, og fortsætter, ”Responsen har været positiv. Alle kan se, at lige så snart, man øger hastigheden, giver det rigtig meget. Alle der ser en normal åbnehastighed på en port ift. en, hvor vi har øget hastigheden, og specielt hvis vi har øget den op til en meter per sekund*, siger alle sammen, ’Wauw, sikke en forskel’”.

Det er også kun positive tilbagemeldinger, der er kommet på portene med øget hastighed og reduceret åbnehøjde.

”Alle der har købt porten med øget hastighed og reduceret åbning, er tilfredse med den løsning, fordi det bare giver nogle fordele – både energibesparingsmæssigt, men også arbejdsmiljømæssigt”, afslutter Kaj.

En af de tilfredse kunder, som virkelig kan se en forskel, er Copenhagen Markets, som købte vores OH1042S port. Læs her, hvordan Copenhagen Market forventer at få en besparelse på 10-12 % på varmeregningen.

 

*1 meter per sekund kan opnås med vores ASSA ABLOY OH1042S port


Kontakt os for at høre mere